Karácsonyi ajánlatunk cégeknek

Tornai Válogatások – mindenkinek a legjobbat.

Pincészetünk kedvezményes árú, ünnepi válogatásait úgy állítottunk össze, hogy munkatársainak és partnereinek is kitűnő ajándékok legyenek. Különleges, vulkanikus ízvilágú somlói borokainkat és a többi ínyencséget díszdobozban, törésgaranciával, pár nap alatt, ingyenesen szállítjuk ki Önnek. Egyedi ajánlatokkal is örömmel állunk rendelkezésére.

Megrendelésért és további információkért keressen bizalommal! Boldog ünnepi készülődést kívánok:

Dományházi Éva
sales&marketing
telefon: +36 70 339 9896
mail: edomanyhazi@tornaipince.hu


Prémium Tramini 2021
Karácsonyi díszdobozban vagy dísztasakban:
1890 Ft + áfa. 50 db rendelése felett 1600 Ft + áfa.
Minimum rendelés: 10 db.

 

Top Selection Tramini 2019
Karácsonyi díszdobozban vagy dísztasakban:
3850 Ft + áfa. 30 db rendelése felett 3300 Ft + áfa.
Minimum rendelés: 5 db.



KARÁCSONYI VÁLOGATÁSOK
Minimum rendelés: 5 válogatás

Családi válogatás
Aranykönny 2017 + Irsai pálinka + Szőlőlé + szőlőlekvár + mentás csokoládé:
12400 Ft + áfa.

 

Juhfark válogatás
Prémium Juhfark 2021 + Juhfark pálinka + mentás csokoládé:
10200 Ft + áfa.

 

Prémium válogatás
Prémium Olaszrizling 2021 + Prémium Tramini 2021 + Aranykönny + mentás csokoládé:
7700 Ft + áfa.

 

Top Válogatás
Top Selection Aranyhegy Juhfark 2020 + Top Selection Tramini 2019 + Jégbor 2019 + mentás csokoládé:
12800 Ft + áfa.

 

Classic válogatás
Top Selection Szent Ilona Olaszrizling 2011 + Top  Selection Grófi Hárslevelű 2011 + Jégbor 2019 + mentás csokoládé:
18900 Ft + áfa.

 

MEGRENDELÉS, EGYEDI AJÁNLATOK: +36 70 339 9896 | edomanyhazi@tornaipince.hu

 

Díjaink

 

Mundus Vini 2022
TS Aranyhegy Juhfark 2020 / ARANY
TS Grófi Juhfark 2019 / ARANY
TS Grófi Hárslevelű 2019 / ARANY
TS Grófi Hárslevelű 2017 / EZÜST

Magyar Agrártudományi Egyetem borversenye 2022
TS Szent-Ilona Olaszrizling 2019 / CSÚCSBOR, ARANY
TS Grófi Juhfark 2019 / ARANY




Decanter World Wine Awards 2021
TS Tramini 2019 / ARANY
TS Aranyhegy Juhfark 2019 / EZÜST
TS Apátsági Furmint 2019 / EZÜST

International Wine Challenge 2021
TS Szent-Ilona Olaszrizling 2019 / ARANY
TS Aranyhegy Juhfark 2019 / EZÜST
TS Apátsági Furmint 2019 / BRONZ

Berliner Wein Trophy 2021
TS Apátsági Furmint 2019 / ARANY
TS Szent-Ilona Olaszrizling 2019 / ARANY
Jégbor 2019 / ARANY

MUNDUS VINI International Wine Award 2021
TS Aranyhegy Juhfark 2019 / EZÜST

Asia Wine Trophy 2021
TS Apátsági Furmint 2019 / ARANY
Jégbor 2019 / ARANY
Aranykönny 2017 / ARANY

VinAgora Nemzetközi Borverseny 2021
TS Szent-Ilona Olaszrizling 2019 / ARANY
TS Tramini 2019 / EZÜST

Grand Prix Vinex 2021
TS Tramini 2019 / EZÜST
TS Szent-Ilona Olaszrizling 2019 / EZÜST

Az Országház Bora 2021
TS Aranyhegy Juhfark 2019

A 100 legjobb magyar bor 2021
TS Apátsági Furmint 2019 / ARANY

Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa fehérbora
TS Aranyhegy Juhfark 2019

A Balaton Legjobb Fehérbora 2021
TS Aranyhegy Juhfark 2019

Balatoni Borok Versenye 2021
TS Aranyhegy Juhfark 2019 / ARANY
TS Szent-Ilona Olaszrizling 2019 / EZÜST
TS Apátsági Furmint 2019 / BRONZ

Semmelweis Egyetem Bora
TS Tramini 2019 / ARANY
TS Szürkebarát 2015 / ARANY
Prémium Juhfark 2019 / ARANY
Prémium Furmint 2019 / EZÜST

Veszprém megye bora 2021
TS Apátsági Furmint 2019

Nagy-Somlói Borvidék Borversenye 2021
TS Aranyhegy Juhfark 2019 / ARANY
TS Grófi Juhfark 2019 / ARANY
TS Grófi Hárslevelű 2019 / ARANY
TS Tramini 2019 / ARANY
TS Apátsági Furmint 2019 / ARANY





VinAgora Nemzetközi Borverseny 2020
TS Grófi Hárslevelű 2015 / ARANY

International Wine Challenge 2020
TS Aranyhegy Juhfark 2008 / EZÜST
TS Grófi Hárslevelű 2015 / BRONZ

MUNDUS VINI International Wine Award 2020
TS Tramini 2017 / EZÜST

Prestige Reserve 2020
Friss Olaszrizling 2019 / VINUM BONUM
Prémium Sauvignon blanc 2019 / VINUM BONUM

Top 100 magyar bor 2020
Friss Juhfark 2019





International Wine Challenge 2019
TS Grófi Hárslevelű 2017 / TRÓFEA
TS Grófi Juhfark 2017 / ARANY

MUNDUS VINI International Wine Award 2019
Friss Zenit 2018 / ARANY
TS Aranyhegy Juhfark 2015 / EZÜST
Friss Olaszrizling 2018 / EZÜST
TS Tramini 2017 / BRONZ

Finger Lakes Wine Competition 2019
Friss Zenit 2018 / EZÜST
TS Aranyhegy Juhfark 2015 / EZÜST
Friss Olaszrizling 2018 / BRONZ

Grand Prix Vinex International Wine Competition 2019
TS Grófi Hárslevelű 2017 / ARANY
Friss Zenit 2018 / EZÜST

VinAgora Nemzetközi Borverseny 2019
Friss Zenit 2018 / EZÜST
TS Grófi Juhfark 2017 / EZÜST

Országos Borverseny 2019
Aranykönny 2017 / ARANY
TS Aranyhegy Juhfark 2015 / EZÜST
TS Apátsági Furmint 2012 / EZÜST

Magyar Tudományos Akadémia Borversenye 2019
Friss Zenit 2018 / MTA bora
Grófi Hárslevelű 2017 / ARANY

Prestige Reserve 2019
TS Grófi Hárslevelű 2017 / ARANY
Aranykönny 2017 / ARANY

100 legjobb magyar bor 2019
TS Grófi Hárslevelű 2017

Semmelweis Egyetem Borversenye 2019
Aranykönny 2017 / NAGYARANY
Friss Irsai Olivér 2018 / EZÜST
TS Aranyhegy Juhfark 2015 / EZÜST
TS Grófi Hárslevelű 2017 / EZÜST
Prémium Juhfark 2017 / EZÜST
TS Tramini 2017 / EZÜST  
Friss Zenit 2018 / BRONZ

Georgikon Borverseny 2019
Friss Irsai Olivér 2018 / ARANY
TS Tramini 2017 / ARANY
Pink Pinot Grigio 2018 / EZÜST
Prémium Furmint 2017 / EZÜST

Balatoni Borok Versenye 2019
TS Grófi Hárslevelű 2017 / ARANY
Friss Zenit 2018 / EZÜST
TS Aranyhegy Juhfark 2015 / EZÜST
TS Tramini 2017 / EZÜST

Veszprém Megyei Borok Versenye 2019
TS Grófi Juhfark 2017 / EZÜST
TS Grófi Hárslevelű 2017 / EZÜST
Friss Zenit 2018 / EZÜST

Nagy-Somlói Borvidék Borversenye 2019
TS Aranyhegy Juhfark 2015 / ARANY
TS Grófi Hárslevelű 2017 / EZÜST
TS Tramini 2017 / EZÜST
Friss Zenit 2018 / EZÜST

Veszprém Város Bora 2019
TS Grófi Hárslevelű 2017 / EZÜST
TS Grófi Juhfark 2017 / EZÜST
Friss Zenit 2018 / EZÜST

Somlói Juhfark és Egyesület Borversenye 2019
Prémium Juhfark 2017 / ARANY
TS Aranyhegy Juhfark 2015 / ARANY
TS Grófi Juhfark 2017 / ARANY
Friss Juhfark 2018 / ARANY

Újborverseny 2019
Friss Irsai Olivér 2019 / EZÜST
Friss Zenit 2019 / EZÜST




International Wine Challenge 2018
TS Aranyhegy Juhfark 2015 / EZÜST
TS Grófi Juhfark 2016 / EZÜST
TS Ilona Olaszrizling 2015 / EZÜST
TS Ilona Olaszrizling 2016 / BRONZ
Prémium Juhfark 2016 / BRONZ

Decanter World Wine Award 2018
TS Grófi Juhfark 2016 / EZÜST
Prémium Szürkebarát 2015 / BRONZ

VinAgora Nemzetközi Borverseny 2018
TS Aranyhegy Juhfark 2016 / EZÜST
TS Aranykönny 2017 / EZÜST
Prémium Juhfark 2016 / EZÜST

Országos Borverseny 2018
TS Aranyhegy Juhfark 2016 / ARANY
Prémium Juhfark 2016 / ARANY

100 legjobb magyar bor 2018
TS Aranyhegy Juhfark 2016

Balatoni Borok Versenye 2018
Aranykönny 2017 / EZÜST
Friss Olaszrizling 2017 / EZÜST
Pink Pinot Grigio 2017 / EZÜST
Prémium Sauvignon Blanc 2017     / ARANY

Nádasdy Történelmi Borfesztivál Bora 2018
TS Apátsági Furmint 2012 / ARANY
Friss Irsai Olivér 2017 / EZÜST
Friss Nagy Somlói NÁSZ 2017 / EZÜST
Pink Pinot Grigio 2017 / EZÜST

Veszprém Megyei Borok Versenye 2018
TS Grófi Juhfark 2016 / ARANY
TS Ilona Olaszrizling 2016 / EZÜST
Prémium Hárslevelű 2015 / BRONZ
Prémium Sauvignon Blanc 2017     / EZÜST

Nagy-Somlói Borvidék Borversenye 2018
TS Aranyhegy Juhfark 2016 / ARANY
Aranykönny 2017 / ARANY
Friss Olaszrizling 2017 / ARANY
Friss Nagy Somlói NÁSZ 2017 / EZÜST
Pink Pinot Grigio 2017 / EZÜST
Prémium Furmint 2016 / EZÜST
Prémium Juhfark 2016 / EZÜST
Prémium Sauvignon Blanc 2017     / EZÜST

Veszprém Város Bora 2018
Jégbor 2015 / NAGYARANY
Aranykönny 2015 / ARANY
TS Grófi Juhfark 2015 / ARANY
Castrum Cuvée 2015 / EZÜST
Prémium Szürkebarát 2013 / EZÜST



International Wine Challenge 2017
Prémium Juhfark 2015 / TRÓFEA

MUNDUS VINI International Wine Award 2017
TS Grófi Juhfark 2015 / EZÜST

AWC Vienna International Wine Challenge 2017
Jégbor 2015 / ARANY
TS Grófi Juhfark 2015 / EZÜST
TS Aranyhegy Juhfark 2015 / EZÜST

VinAgora Nemzetközi Borverseny 2017
Jégbor 2015 / NAGYARANY
TS Aranyhegy Juhfark 2015 / EZÜST

Országos Borverseny 2017
Jégbor 2015 / ARANY
Aranykönny 2015 / ARANY
TS Aranyhegy Juhfark 2015 / EZÜST
Castrum Cuvée 2015 / EZÜST
Prémium Furmint 2015 / EZÜST

Magyar Tudományos Akadémia Borversenye 2017
TS Grófi Juhfark 2015 / ARANY

Országház Bora 2017
TS Grófi Juhfark 2015 / II. helyezett

Prestige Reserve 2017
Prémium Furmint 2015 / VINUM BONUM
Prémium Juhfark 2015 / VINUM BONUM

Nagy-Somlói Borvidék Borversenye 2017
Aranykönny 2015 / ARANY
Jégbor 2015 / ARANY
Prémium Juhfark 2015 / ARANY
Prémium Furmint 2015 / ARANY
TS Aranyhegy Juhfark 2015 / ARANY
Castrum Cuvée 2015 / ARANY
TS Grófi Hárslevelű 2015 / EZÜST
Prémium Szürkebarát 2015 / EZÜST



International Wine Challenge 2016
TS Grófi Juhfark 2013 / TRÓFEA
TS Apátsági Furmint 2015 / ARANY
Prémium Juhfark 2015 / ARANY
TS Grófi Juhfark 2015 / BRONZ
Prémium Furmint 2015 / BRONZ

MUNDUS VINI International Wine Award 2016
TS Tramini 2013 / NAGYARANY

Asia Wine Trophy 2016
 TS Aranyhegy Juhfark 2013 / ARANY

Finger Lakes Wine Competition 2016
TS Aranyhegy Juhfark 2013 / BRONZ
TS Grófi Hárslevelű 2013 / BRONZ

Berliner Wein Trophy 2016
Friss Zenit 2013 / EZÜST
TS Aranyhegy Juhfark 2013 / ARANY

Külgazdasági és Külügyminisztérium Borválogatása 2016
Prémium Juhfark 2015 / Külügyminisztérium Classic bora

Nagy-Somlói Borvidék Borversenye 2016
TS Grófi Juhfark 2013 / CHAMPION
Prémium Furmint 2015 / ARANY



International Wine Challenge 2015
Prémium Juhfark 2013 / TRÓFEA
TS Grófi Juhfark 2011 / BRONZ  

Budapest Bora 2015
TS Apátsági Furmint 2011 / BUDAPEST BORA



International Wine Challenge 2014
TS Apátsági Furmint 2011 / EZÜST
Friss Birtokbor 2012 / BRONZ
Aranykönny Zeus 2011 / BRONZ  

Challenge International Du Vin 2014
TS Apátsági Furmint 2011 / ARANY
TS Aranyhegy Juhfark 2011 / BRONZ

VinAgora Nemzetközi Borverseny 2014
Friss Tramini 2013 / EZÜST

Prestige Reserve 2014
Classic Juhfark 2012 / VINUM BONUM
Classic Furmint 2012 / VINUM BONUM
Friss Tramini 2013 / VINUM BONUM
Friss Zenit 2013 / VINUM BONUM

Külgazdasági és Külügyminisztérium Borválogatása 2014
Aranykönny Zeus 2011 / Külügyminisztérium Bora

Veszprém Megyei Borok Versenye 2014
TS Aranyhegy Juhfark 2011 / EZÜST
TS Apátsági Furmint 2011 / EZÜST
Friss Birtokbor 2012 / EZÜST
Friss Tramini 2013 / EZÜST



VinAgora Nemzetközi Borverseny 2013
Aranykönny Zeus 2011 / ARANY
TS Szürkebarát 2011 / ARANY
TS Grófi Hárslevelű 2011 / EZÜST

Országos Borverseny 2013
Aranykönny Zeus 2011 / ARANY
TS Szürkebarát 2011 / ARANY
TS Grófi Hárslevelű 2011 / EZÜST

Budapest Bora 2013
TS Aranyhegy Juhfark 2011 / ARANY
Aranykönny Zeus 2011 / ARANY
Friss Birtokbor 2012 / EZÜST
TS Szürkebarát 2011 / EZÜST

Bayer Wine Competition 2013
TS Aranyhegy Juhfark 2011 / ARANY
Aranykönny Zeus 2011 / ARANY

Semmelweis Egyetem Borversenye 2013
Friss Juhfark 2012 / ARANY
TS Apátsági Furmint 2011 / EZÜST

Veszprém Megyei Borok Versenye 2013
Aranykönny Zeus 2011 / ARANY
TS Aranyhegy Juhfark 2011 / BRONZ

Magyar Tudományos Akadémia Borversenye 2013
Friss Juhfark 2012 / ARANY
TS Apátsági Furmint 2011 / ARANY

 

Somlóért – Tornai Endre Emlékdíj 2022

A jelöltek életrajzai


AMBRUS LAJOS
Író, szerkesztő.

Gyulán született 1950. március 28-án. A szegedi József Attila Tudományegyetem magyar-történelem szakán 1978-ban szerzett diplomát. Ezután a Vas megyei Egyházashetyére költözött, Berzsenyi Dániel szülőfalujába, és Szombathelyen középiskolai tanárként helyezkedett el. Azonnal bekapcsolódott a megyei irodalmi életébe. 1983-tól az Életünk c. folyóirat szerkesztője, 1987-1994 között főszerkesztő-helyettese, majd főmunkatársa. 1994 óta a Kortárs folyóirat esszé- és prózarovatának vezetője, 2010-től főszerkesztője.

Ambrus Lajos a mai magyar prózairodalom egyik kiemelkedő képviselője. Több mint tíz kötete jelent meg. Két évtizede rendszeres tárcaírója a Magyar Nemzetnek. Eldorádó című regénye 1988-ban jelent meg, tárcái több kötetben „Lugas” címmel láttak napvilágot. Hamvas Béla műveit Krízis és karnevál címen rendezte sajtó alá, Gyurik Gáborral, a pannonhalmi Viator séfjével pedig Fűszerkert címmel adtak áttekintést 22 fűszerről, 60 recepttel. Társszerzőkkel írt könyvet a magyar bor útjáról, a Velencei-tó környékének szőlő- és borkultúrájáról, Göcsej és az Őrség hagyományos körtefajtáiról. Alapítója és máig aktív tagja a Tündérkert mozgalomnak, amely a falvak elveszített hagyományaira, ősi gyümölcsfajtákra kívánja felhívni a figyelmet. És egy rendhagyó gyűjteménye is van: egy almáskert, amelyben több mint félszáz fajta almafát gondoz.

Legújabb munkája a Terra benedicta – több mint Tokaj című szőlészeti és borászati nagymonográfia Mészáros Gabriellával és Rohály Gáborral közösen – ő a Somló fejezetet írta, és elsőként monografikus igénnyel a határon túli fejezeteket is. (Garam mente, Szerémség, Arad-Hegyalja, Erdély-hegyalja, Küküllő-mente, Partium.)

„…rajta, vonuljatok ki az elhagyott szőlőhegyekre […]. Számoljatok, mérlegeljetek, és azonnal vegyetek földet. Irtsatok dzsungelt. Telepítsetek szőlőt. Építsetek birtokot. Vágjatok bele! Szép, nemes, okos és értelmes életprogram” – írja Lugas – more patrio című könyvében
És nemcsak írja, meg is tette: a Kis-Somlón testvérével szőlőt vásárolt, amely akkorra már elvadult dzsungel volt. Küzdelmes kitisztítása után egy ősi, elfeledett somlai fajtát, Szagos sárfehért is telepített bele. Ebből a szőlőből a hatvanas-hetvenes években még nagy táblák voltak a Somlón, de néhány év alatt eltűnt, csak néhány tőke maradt meg. Ambrus Lajos felkutatta a még elérhetőket, és vesszőből szaporítva ötszáz tőkét újra elültettek, vissza, az eredeti helyükre. Ez a fajta van benne Petit Somlai nevű borában is, és ez, ahogy fogalmaz „gellert ad az ízének, és a borászok nem tudják megfejteni, mi a csoda lehet”. Úgy tartja, hogy a Somló és környéke Európa egyik legjobb bortermő vidéke, ezért már 2001-ben röpiratot tett közzé a megmentése érdekében. Azt mondja, a borkészítés az idő helyes kezelésére is megtanítja az embert. Arra, hogy amit meg kell csinálnia, azt nem akkor kell, amikor úri kedve úgy tartja. Hanem akkor – amikor. Ez bizonyos életfegyelmet, gondolkodási fegyelmet ad.

2016-ban könyvet írt „A somlai” címmel a Somló, Sághegy és Kis-Somló vidékéről, a somlai bor nyomába eredve. A mű nemcsak a borkészítésről szól, hanem a magyar kultúráról, életmódról, a vidék múltjáról, hagyományairól, jelenéről és lehetőségeiről.
Ő maga így ír a somlairól: „kiemelni a felejtés sötét vermeiből, és apró, csillogó mozaikdarabként összeillesztgetni. Minden elemét újrafényezni, új funkciót keresni neki, és lehetőleg minden összefüggését újragondolni. Egy remélt új Egészet rekonstruálni – jámbor szándékaink szerint úgy, hogy aki majd a régi-újhoz hozzáfér, lényeges tudásokat szerezhet a létezés valódi öröméről. – A fényes, klasszikus somlai borról beszélek, amelyről – léket kapott hellén hajó az Égei-tenger hullámgödrében – egyszerre tudunk sokat és keveset. Amely egyszerre őriz tudást és tapasztalatot és ízlést és szilajságot és nyugodt derűt. És a legvégén, mint igazi anakreóni dal, képes összekapcsolni a létezés tegnapi és mai titkait.”

Ambrus Lajos díjai: A Művészeti Alap Elsőkötetesek Díja (1989), Bölöni-díj (1989), az Év Könyve-díj (2004), József Attila-díj (2005), Szépirodalmi Figyelő-díj (2008), Berzsenyi-díj (2010), Vas Megyei Prima Díj, magyar irodalom (2018)


BALOGH ZOLTÁN
a Somló fenegyereke, bortermelő, informatikus, a Somlói Apátsági Pince tulajdonosa.

Várpalotán született 1976-ban, családja Szentkirályszabadjáról származik. A nyarakat a Somlón töltötte nagyszülei szőlőjében. A Somló volt „a hegy, a szőlő, a pince”, innen származik a természet szeretete. Mezítláb járta a hegyet, játszottak indiánosdit a rokon gyerekekkel, ment a Sédre vízért, ami akkor még szabadon elfolyó forrás volt.

Kecskeméten érettségizett, majd Szegeden matematika-számítástechnikát hallgatott. Az egyetem alatt programozásból élt, majd informatikusként dolgozott, ma is saját informatikai vállalkozását vezeti.

A technológia absztrakt világából magától értetődő, egyenes út vezetett számára a megfogható valóságba, ami legegyértelműbben az agráriumban, a földművelésben található meg. És ahogy fogalmaz: ennek királynője – mint a történelmileg is legnagyobb hozzáadott értékű, helyben előállított mezőgazdasági termék – a szőlő és a bor.

2002 ót gazdálkodik a Somlón, 5 éven keresztül telepítette újra a szőlőt, elsősorban Somló tradicionális fajtáival: furminttal, hárslevelűvel és juhfarkkal. Természetes bort készít, ami számára azt jelenti, hogy a költséghatékonyság, mennyiség, gyorsaság vagy az elvárt ízkép érdekében nem áldozunk fel a bor egyediségéből, beltartalmi értékéből, tisztaságából, és a borvidék élhetőségéből.  2017 óta a birtok hivatalosan is organikus certifikációval rendelkezik, borai csak Somlón termett szőlőből, helyi munkaerő alkalmazásával készülnek, és 20-25 dolláros áron kelnek el az amerikai és európai piacokon.

2010 óta folyamatosan gyűjti be a rangos elismeréseket. Kettőre különösen büszke. A 2012-es Pannon Bormustrán a nemzetközi zsűri három tételét is kiemelkedőnek értékelte, egy 30 Master of Wine-nak rendezett szemináriumon pedig a Somlói Apátsági Pince bora volt „a” magyar olaszrizling.  

A Somló érdekében végzett tevékenysége legalább annyira stílusformáló, mint a borai. Ahogy fogalmaz: 20 évvel ezelőtt a hazai boros szcénában a Somlóról mindenkinek kedves idős bácsik jutottak eszébe, és ő felismerte, hogy a siker érdekében ezen az imidzsen változtatni kell. Céltudatosan dolgozik azon, hogy a magyar boros közéletet a Somlóra tematizálja: vagyis ha valaki magyar borról beszél, akkor ebben a Somlót magától értetődően említse – ahogy ez a 19. század végégéig magától értetődő volt. Meggyőződése, hogy nem elég jó bort csinálni, hanem tervezett, kitartó munkával és a figyelmet megragadó, sokszor nyers kommunikációval kell kitűnni az éles versenyben. „Rá kell csapni az asztalra.”

Az elsők között, már a 2000-es évek elején felismerte, hogy a sikeres kommunikációhoz elengedhetetlen az influencerek támogatása. Vagyis személyre szabott üzenetekkel és sztorikkal, akár provokatív módon fel kell hívni a kompetens és hiteles véleményformálók figyelmét a borvidékre, hogy idelátogassanak, és aztán hírét vigyék a Somló különleges adottságainak. A digitalizáció korában ehhez eredeti szakmájának tudásanyagát is eredményesen hasznosítja. 2006-ban például szavazást rendeztek az akkori kizárólagos boros blogon arról, hogy melyik a legkedveltebb magyar borvidék mint turisztikai célpont. Az ún. social engineering módszerével sikerült olyan láncreakciót beindítania, hogy – akkor még nagy meglepetést okozva – a Somló került az első helyre.

Ebben a munkában sok társat is talált, hiszen, ahogy mondja: tartós sikereket csak csapatmunkával lehet elérni. 2014-ben Cartwright Évával összefogva, úttörő kezdeményezésként a saját pénzükből megszerveztek egy somlói kóstolót a szakmának és újságíróknak a budapesti Hotel Gellértben, és bemutatták nekik a hegy legjobb borait. A 30 résztvevő beszámolói és publikációi hónapokon át tartották napirenden a Somlót, a közvetett hatások még kiterjedtebbek, a kóstolóból pedig a közönség számára is nyitott rendezvény lett.  
Komoly szerepe van a somlói borok nemzetközi ismertségének növelésében is. A kaliforniai Alder Yarrow egy bírálaton megkóstolta a 2010-es Juhfarkját, ami annyira magával ragadta, hogy emiatt később külön ellátogatott Magyarországra. Mára ő lett a világ egyik leismertebb borbloggere, az elsőszámú amerikai influencer… és a magyar borok lelkes híve és propagálója. Írásai, értékelései révén több kisebb somlói termelő talált magának stabil piacot az Egyesült Államokban.

Az évtizedes munka eredményes volt: sok közreműködővel, a közösség erejével sikerült elérni, hogy mára, ha magyar borokról beszélünk, a somlói borvidék megkerülhetetlenné vált a szakma, a szakírók és a kereskedők számára is. És bőven van még ötlet és muníció: Balogh Zoltán a kapásai és kaszásai mellett másfél évig fizetett egy történészt azért, hogy levéltárakban kutasson a Somló múltjáról. Rengeteg anyag gyűlt össze, amelyekkel folyamatosan a Somlóra irányítható az érdeklődő közönség figyelme.

65És közben a hegy még ma is ugyanazt jelenti számára, mint hatéves korában: a fáról szedett gyümölcsöt, a Séd forrást, a kalandot és találkozásokat.


DÉNES TIBOR
Távközlési szakemberből a gyökereihez visszatért borász.

1969-ben született Körmenden. Apai ágon őrségi kisnemesi családból származik, Dienes Bálint nevű őse II. Miksa császártól kapta a kutyabőrt 1725-ben. Anyai ágon alsó-ságiak, a szőlőműveléshez, borkészítéshez értő evangélikus ősei az 1750-es években feltehetően Elzászból, Burgenland érintésével települtek Magyarországra. Anyai nagyapja a Ságon megtermelt szőlőjének mustját a Badacsonyi Pincegazdaságnak értékesítette. Első borélménye négyéves korából származik: az asztal körül álló felnőttek közt besurranva megragadta az egyik újratöltött poharat, és lehúzta a deci bort. Máig emlékszik az akkor megtapasztalt kemény, szikár, férfias somlaira.

Gyerekként azért is szerette a szüreteket, mert kivették az iskolából. Egyetemistaként – édesanyja irányításával – már komolyan dolgozott a szőlőben. Celldömölkre járt gimnáziumba, és állatorvosnak készült, de amikor egy gödöllői előkészítőn szembetalálkozott a biokémiával, lemondott a tervéről. Tehetsége a matematikában és a fizikában Győrbe vitte, távközlési mérnökként diplomázott 1990-ben. Hat hónapnyi Matáv gyakornokság után tesztmérnökként kezdett dolgozni, majd egy nemzetközi projekt sikeres levezénylésének eredményeként vezető pozícióba került. Hálózatüzemeltetéssel foglalkozott, telekomos pályafutása csúcsán négyszáz embert irányított.

Szülőföldjének hagyományai egész életében fontosak voltak számára. A lakodalmán a Somló és a Ság-hegy környékén élő hagyomány szerint borban mosta meg menyasszonya lábát. A vasárnapi, gőzölgő húslevesbe is öntenek egy kis fehérbort, hogy lehűtsék. A borokkal komolyabban a kilencvenes évek közepén, kártya partikon ismerkedett meg. Borospalackokkal megpakolva járt haza, rengeteget kóstolt. Személyes sikerének tartja, hogy egyik barátját sikerült leszoktatnia a vörösboros kóláról, és a barriqueolt vörös borokon át végül eljutott a komoly fehérborokhoz.

Amikor a Telekomnál a régivágású vezetőkkel való folyamatos konfrontálódása miatt 2005-ben felmondott, a családi alapokhoz újabb szőlőt vett a Ság hegyen, és a végkielégítéséből felépítette a Dénes Hegybirtokot. A ma három és fél hektáros ültetvény a Kakasdombi területen fekszik, de vannak birtokaik a keleti oldalon is.

Hamar jöttek a sikerek, 2006-os olaszrizlingjük a Pannon Bormustrán a verseny csúcsbora lett. A piac összeomlása 2008-ban komoly kihívást jelentett számukra, hiszen épp addigra hozták létre a birtokot jelentős befektetésekkel. A nehéz időszakot Dénes Tibor szakmai építkezésre és kapcsolatépítésre használta fel. Sokat kóstolták a somlói Györgykovács Imre és Fekete Béla borait, és tanultak a tokajiak, Szepsy István, Áts Károly és Demeter Zoltán példájából is.

A folyamatosan gyarapodó gazdaságban modern gépesített pincészeti eljárásokat és technológiákat vezettek be, és abban is újítónak számítanak, hogy terveiket pontosan megfogalmazott, hosszú távú üzleti elképzelésekhez igazítják. Dénes Tibor célja a legmagasabb igényeknek megfelelő természetes bor előállítása, amely minél jobban képes a terület karakterét megjeleníteni. Ők az elsők, akik palackozott tételeikkel országosan megjelentek a piacon a Ság hegyről. A telkek szétaprózottsága miatt nem könnyű az építkezés. Olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, chardonnay, kékfrankos és a nagy szerelem, a furmint adják választékukat. Fajtánként palackoznak, de Dénes Tibor – egyelőre csak saját örömére – házasításokkal is kísérletezik. A hiányos és vegyes telepítések és az elöregedések miatt a szőlők felújítását 2007-2008-ban hajtották végre, 2019-2020 között dolgoztak a pincészet felújításán, de vannak még fejlesztési terveik. A napi munkából a család valamennyi tagja kiveszi a részét.

Nem csak az innovációban igyekeznek az élen járni: olyan komplex szolgáltatás kialakítását is elindították – mint például a Ság hegyen az első borra épülő, vendégfogadásra alkalmas hely létrehozása – amellyel a hegy és a környék adottságaira építve a borturizmus is fellendíthető. A Dénes Hegybirtok kóstolóknak és a borhoz kapcsolódó programoknak helyet adó felújított kőépület és terasz 2023 tavaszán nyitja meg kapuit.

Dénes Tibor a Somlói Hegyközség választmányának tagjaként rendszeresen végez közösségi munkát, aktívan részt vett a helyi borturizmust és értékesítést fejlesztő borvidéki marketingprogram előkészítésében. A kezdeményezésére létrehozott, a program egyes elemeinek kidolgozására, megvalósítására és ellenőrzésére alakult szakértői bizottság munkájában is tevékeny részt vállal. Fontos számára a közösségi tér és annak formálása, a közösséget érő kihívásokra adható válaszok felkutatása és fenntartható megoldások bevezetése. A somlói borért dolgozni hajlandó és abból megélni szándékozó gazdálkodók megtartása, prosperáló jövedelem biztosítása. A bazalthegyeink természeti környezetének, kulturális értékeinek és hagyományainak megóvása cselekvésre ösztönző programok segítségével, nem utolsósorban az ember és a táj harmóniájának megteremtése a 21. század zűrzavaros világában is.


PUCHINGER EDE
A somlói self made man.

1941. október 14-én született Székesfehérváron. Gyermekkorát Ajka-Csingervölgyben töltötte erdős, hegyes, vadregényes környezetben. A középiskolát a székesfehérvári Ságvári Endre Gépipari Technikumban végezte el 1961-ben, érettségi után a Padragi Szénbányáknál kapott művezetői beosztást. 1964-től 1973-ig a Videoton ajkai gyáregységénél gyártástechnológus, közben elvégzi a Bánki Donát Műszaki Főiskola gépész-üzemmérnöki szakát. 1974 és 1986 között az AFIT (Autófenntartó Ipari Tröszt) ajkai üzemének vezetője, igazgatója, majd a budapesti Energiagazdálkodási Intézet főmunkatársa. Ezekben az években mérnök-üzemgazdász képesítést szerez a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán. 2001-es nyugdíjba vonulásáig a Plaket Kft. győri üzemében műszaki menedzser.

Elismerései: Veszprém Megyéért kitüntetés, Honvédelmi Érdemérem, Kiváló Dolgozó, több alkalommal.

Pályafutásából kitűnik, hogy foglalkozás-szerűen soha nem végzett mezőgazdasági tevékenységet. Vonzódott a kertészkedéshez, de a családnak a ház körüli kerten kívül nem volt földje. 1983. novemberében Imre napi borozgatás közben szóba került, hogy a somló-hegyi Szent Margit kápolna feletti elhanyagolt dűlőt a Somlóvásárhelyi Tanács felparcellázta, és nagyon kedvező bérleti díjért 50 éves tartós használatba adja. Javasolták neki, hogy igényeljen egy parcellát. Családja támogatta, így kezdődött somlói szőlős- és borosgazda pályafutása.

A nulláról kezdte, sem tapasztalata, sem eszközei nem voltak. 1984-ben felépítették a pincét és a présházat, a segédmunkát a felesége és három gyermeke végezte. Lánya 16, fiai 15 és 7 évesek voltak ekkor. Nemes Olaszrizlinget és Cserszegi fűszerest telepítettek alacsony kordonra. Az első szüret 1988-ban szép termést hozott, igazi ünnep volt. Hamarosan fejlesztésekbe kezdtek. A kezdeti 0,1 hektárnyi területet a somlószőlősi oldalon, a vár alatti vásárlásokkal 2005-re másfél hektárra növelték. Az itteni, föld alatt lévő pince még az 1800-as évek közepén épült, a romos présházat teljesen újjá kellett építeni. A szőlőtelepítéseket középmagas kordonnal több ütemben végezték, egészen 2010-ig, hagyományos fajtákkal, mint a Juhfark, Furmint, Olaszrizling, Szürkebarát, Sárga muskotály.

A bort hagyományos módon készítik, tölgyfa hordóban 1-1,5 évig érlelik, majd 6-12 hónapos inox tartályos tárolás után hozzák forgalomba.
20 éve foglalkoznak vendéglátással a vásárhelyi oldalon lévő Ede Bácsi Borozgatójánál és a szőlősi oldalon, az Öreg Holló Pincénél. Széleskörű, visszatérő vevőkörük van. Céljuk, hogy a Somlóra látogató kirándulókat, turistákat megismertessék az igazi somlaival, hogy „a Somlón szomjas senki ne maradjon”. Egyik vendégük szlogenje: Ede bá’ bor könnyű mámor!

Rendszeresen részt vesznek a Balatoni Borok Versenyén, a Veszprém Megyei és a Somlói Borvidéki Borversenyen, ahol több Nagy Arany és Arany minősítést is szereztek.

Puchinger Ede a kezdetektől részt vesz a Somló közéleti tevékenységében: 1986 – a Somló Baráti Kör tagja, 2000 – Somló és Környéke Borút Egyesület alapító tagja, alelnöke, a Somlói Borok Minősítő Bizottságának tagja, a Somlószőlősi Hegyközség Feleügyelő Bizottság elnök volt.
Legnagyobb sikere és öröme, hogy fiai, Zoltán és Ede is somlói borosgazda lett. Zoltán szőlész-borász tanfolyamot végzett, Ede borásztechnikus, agrármérnök, növényorvos. Ők is részt vesznek a somlói közéletben.


VÁRSZEGI GYÖRGY

Kalocsán született. Az érettségi után a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem főiskolai karán, Szegeden kezdett tanulni, majd a budapesti egyetemen szerzett élelmiszeripari mérnök képesítést, diplomamunkáját borászatból írta. A diploma megszerzése után Tokajban kezdett dolgozni, majd Fejér megyébe ment egy borászati céghez. 2003-ban került a Somlóra a Tornai Pincészet borászati vezetőjének. 2011 óta dolgozik a Kreinbacher Birtokon, ahol a szőlő bekerülésétől a bor palackba töltésén át a forgalomba kerülésig tartó folyamatért felelős. A birtokon 48 hektáron folytatnak organikus gazdálkodást, és évente további 20-30 hektárról szüretelnek.

2019-ben és 2020-ban is bekerült a szakma által adományozott „Borászok Borásza” díj 50 jelöltje közé.

Kapcsolat

Üzenetküldés & hírlevél feliratkozás
Tornai Pincészet
8478 Somlójenő, Somló hegy 1242.
info@tornaipince.hu
Nem vagyok robot
Borrendelés & Vinotéka
+36703399822
vinoteka@tornaipince.hu
Étterem & Rendezvény
+36703399821
rendezveny@tornaipince.hu
Adminisztráció
+36703399828
adminisztracio@tornaipince.hu